Τέλος παραμονής για τα σκάφη αναψυχής

Τέλος παραμονής για τα σκάφη αναψυχής

 

Με στόχο την άντληση περαιτέρω εσόδων από τα τουριστικά πλοία και την τόνωση των συναφών επαγγελματικών κλάδων, το υπουργείο Ναυτιλίας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις».

Σε αυτό περιλαμβάνεται η θέσπιση του «τέλους παραμονής και πλόων» στα σκάφη αναψυχής, ταυτόχρονα με την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, η εφαρμογή του οποίου το μόνο που κατάφερε ήταν να… διώξει τα σκάφη αναψυχής σε λιμάνια γειτονικών χωρών, συνεισφέροντας ελάχιστα έσοδα. Μόλις 33.000 ευρώ, έναντι 10 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Επίσης, στα άρθρα 2 και 3 αυστηροποιείται το καθεστώς του ναυλοσυμφώνου, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα όπου κάποιος χρησιμοποιούσε επαγγελματικό σκάφος για προσωπική χρήση, γλιτώνοντας το ΦΠΑ, αλλά και το αντίστροφο, μη κόβοντας τιμολόγιο.

Στο σχέδιο νόμου για το θαλάσσιο τουρισμό ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα για τους περιηγητικούς πλόες από ημερόπλοια και ιδιωτικά πλοία αναψυχής. Οσον αφορά τα πλοία αναψυχής υπό σημαία τρίτης χώρας, αυτά δεν μπορούν να εκκινούν από ελληνικούς λιμένες ή να παραλαμβάνουν επιβάτες από ελληνικούς λιμένες, με σκοπό την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ολικής ναύλωσης, με σύναψη ναυλοσυμφώνου μεταξύ λιμένων ή και ακτών της ελληνικής επικράτειας.

Επιτρέπεται: α) να προσεγγίζουν σε ενδιάμεσα λιμάνια, όταν η αρχική επιβίβαση και η τελική αποβίβαση των επιβατών γίνεται σε λιμένα του εξωτερικού, β) η επιβίβαση των επιβατών σε λιμάνι του εσωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβάτες θα αποβιβασθούν οριστικά σε λιμάνι του εξωτερικού και γ) η αποβίβαση σε λιμένα του εσωτερικού επιβατών οι οποίοι έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο από λιμένα του εξωτερικού.

Οσον αφορά το «τέλος παραμονής και πλόων» (από 100-400 ευρώ ανά μέτρο), με το οποίο αντικαθίσταται ο φόρος πολυτελείας για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, θα καταβάλλεται από όλα τα μηχανοκίνητα σκάφη από 10 μέτρα και άνω και στα ιστιοφόρα από 12 μέτρα και άνω, τα οποία παραμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Το ΤΠΠ υπολογίζεται σε ετήσια βάση και καταβάλλεται για χρονικό διάστημα ενός ή τριών ή έξι ή δώδεκα μηνών, ανάλογα με το χρόνο παραμονής του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

πηγή enet.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s